YK:n tavoite: Lapsiavioliitot lopetettava vuoteen 2030 mennessä

Pakolaiskriisi ja luonnononnettomuudet ovat johtamassa lapsiavioliittojen dramaattiseen kasvuun eri puolilla maailmaa, varoittaa yli viidensadan kansalaisjärjestön Girls Not Brides -koalitio.

Pakolaisuus, sodat ja maanjäristykset aiheuttavat kriisejä, joista perheet yrittävät selviytyä naittamalla tyttärensä. UN Womenin tutkimuksen mukaan avioliiton solmimisikä on laskenut Syyriasta paenneiden keskuudessa, kun köyhtyneet perheet yrittävät kohentaa talouttaan myötäjäisillä ja vähentämällä ruokittavien perheenjäsenten määrää.

Care Internationalin tutkimuksen mukaan lapsiavioliittojen määrä on pakolaisleireillä elävien keskuudessa jo 20 prosenttia aiempaa suurempi. UN Women puolestaan varoittaa, että pakolaisuuden pitkittyessä tyttöjen riski joutua lapsivaimoiksi kasvaa entisestään.

Läpimurto YK:ssa

YK:n jäsenmaat hyväksyivät 25.9. New Yorkissa pidetyssä huippukokouksessa uudet kestävän kehityksen tavoitteet, joiden on määrä johtaa kansainvälisen yhteisön toimintaa seuraavan 15 vuoden ajan.

Yksimielisesti hyväksytty tavoite sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttamisesta ja naisten ja tyttöjen voimaannuttamisesta on lapsiavioliittojen kannalta käänteentekevä. Siinä kansainvälinen yhteisö asettaa tavoitteeksi kaikkien haitallisten käytäntöjen lopettamisen vuoteen 2030 mennessä. Näitä ovat lapsiavioliitot, varhaiset avioliitot ja pakkoavioliitot sekä naisten sukuelinten silpominen.

Girls Not Brides -koalition pääjohtaja Lakshmi Sundaram peräänkuuluttaa valtioita lunastamaan lupauksensa. Hän muistuttaa, että hätätilanteissa jo ennestään äärirajoilla elävät perheet turvautuvat tyttärensä naittamiseen, koska se näyttäytyy ainoana vaihtoehtona selvitä.

“Siksi ei riitä, että hallitukset sopivat tavoitteista lapsiavioliittojen lopettamiseksi. Niiden pitää täyttää sitoumuksensa. Hallitusten pitää laatia ja valvoa linjauksia, jotka lopettavat lapsiavioliitot, sekä luoda vaihtoehtoja tytöille ja heidän perheilleen”, Sundaram sanoo.

Sundaram muistuttaa, että jos hallitukset ja järjestöt eivät toimi nyt, alaikäisenä naimisiin joutuneiden naisten määrä nousee tämän päivän 700 miljoonasta jopa 1,2 miljardiin seuraavien 35 vuoden aikana.

Valtioiden johtajat kokoontuivat tekemään sitoumuksia naisten ja tyttöjen aseman vauhdittamiseksi omissa maissaan, jotta tasa-arvo saavutetaan vuoteen 2030 mennessä. (Kuva: UN Women/Sarah Stacke)
Valtioiden johtajat kokoontuivat tekemään sitoumuksia naisten ja tyttöjen aseman vauhdittamiseksi omissa maissaan, jotta tasa-arvo saavutetaan vuoteen 2030 mennessä. (Kuva: UN Women/Sarah Stacke)

Valtioilta sitoumuksia

UN Women järjesti YK:n yleiskokouksen yhteydessä korkean tason erityistapahtuman, jossa kymmenet maailman johtajat tekivät konkreettisia sitoumuksia naisten ja tyttöjen aseman edistämiseksi.

Useat johtajat lupasivat vauhdittaa kestävän kehityksen agendaan kuuluvia päämääriä lapsiavioliittojen lopettamiseksi.

Bangladeshin pääministeri Sheikh Hasina lupasi hallituksensa tavoittelevan lapsiavioliittojen poistamista kokonaan, tosin vasta vuoteen 2041 mennessä.

Georgian pääministeri Irakli Garibashvili kertoi maansa puuttuvan lapsiavioliittoihin yhdessä YK-järjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan kanssa. Hän lupasi omassa sitoumuksessaan tehokkaita kampanjoita, jotka lisäävät tietoisuutta, taistelevat naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan sekä lapsiavioliittojen ehkäisemiseksi.

Kenian presidentti Uhuru Kenyatta ja Mosambikin Filipe Jacinto Nyusi tekivät omat lupauksensa lapsiavioliittojen lopettamiseksi.

Lupauksia tekivät myös kehitysyhteistyön rahoittajamaat, kuten Italia.

“Italia jatkaa monenkeskisten aloitteiden tukemista poistaakseen haitalliset käytännöt, erityisesti naisten ympärileikkaukset sekä lapsi- ja pakkoavioliitot. Aiomme kohdentaa jopa 50 miljoonaa euroa uusia resursseja seuraavan kahden vuoden aikana sukupuolten tasa-arvon ylläpitämiseen ja naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien toteutumiseen”, pääministeri Mattero Renzi lupasi.