Toivoa tuhansille Keski-Afrikasta paenneille naisille

Lähes miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Keski-Afrikan tasavallan kaksi vuotta kestäneen konfliktin aikana. Muslimien ja kristittyjen aseelliset ryhmät ovat syyllistyneet silmittömään väkivaltaan siviiliväestöä vastaan. Kymmenet tuhannet Kameruniin paenneet naiset ja tytöt ovat traumatisoituneita.

Gadon pakolaisleirille asettunut Fadimatou Ardo Djibo kertoo nähneensä, kuinka taistelijat tappoivat ja joukkoraiskasivat naisia ja tyttöjä, jotka kieltäytyivät liittymästä joukkoihin tai tukemasta niitä.

“He raiskasivat äitejä, joilla oli enemmän kuin kahdeksan lasta. Se on kauheaa”, Fadimatou muistelee.

Hän on helpottunut saatuaan perheensä turvaan Kameruniin. Elämä pakolaisena ei kuitenkaan ole helppoa.

“Tarvitsemme psykososiaalista tukea ja toimeentulomahdollisuuksia perheidemme elättämiseksi”, naispakolaisten yhteisenä puhenaisena toimiva Fadimatou sanoo.

Kymmenet tuhannet saaneet apua

UN Womenin Kamerunin-edustaja Rachelle Mian kertoo, että monilla Keski-Afrikan tasavallasta panneillla naisilla ja tytöillä on fyysisiä merkkejä kidutuksesta. Toiset taas kertoivat seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksista.

Kun muut avustusjärjestöt keskittyivät huolehtimaan pakolaisten terveydestä, oli UN Womenille selvää, että seksuaalisen ja muun naisiin kohdistuvan väkivallan huomioimiseksi on tehtävä paljon enemmän.

Heinäkuussa 2014 UN Women perusti erityisiä naisten alueita kolmelle leirille, joilla Keski-Afrikan tasavallasta paenneet asuvat pakolaisina. Jokainen naisten alue on voinut ottaa suojiinsa kolme tuhatta naispakolaista. Alueilla toimii erikoistuneita yksikköjä, jotka tarjoavat naisille neuvontaa, terapiaa, koulutusta ja psykososiaalista tukea.

“Sukupuoleen perustuva väkivalta pakolaisten keskuudessa on vähentynyt merkittävästi, mutta näillä alueilla ja pakolaisia vastaanottavissa yhteisöissä on tarvetta sosiaalisen koheesion vahvistamiselle ja kuntoutukselle”, Rachelle Mian sanoo.

Kymmenet tuhannet keskiafrikkalaiset pakolaisnaiset ovat hyötyneet UN Womenin tekemästä työstä, jossa traumojen käsittelyn lisäksi erityisenä painopisteenä on ollut naisten taloudellisten mahdollisuuksien vahvistaminen. Molemmat ovat erityisen tärkeitä nyt, kun keskenään taistelevat kristittyjen ja muslimien aseelliset ryhmät ovat istuneet neuvottelupöytään ja allekirjoittaneet rauhansopimuksen.

Pakolaiset tarvitsevat koulutusta, toimeentulomahdollisuuksia ja sovinnon rakentamista.
Pakolaiset tarvitsevat koulutusta, toimeentulomahdollisuuksia ja sovinnon rakentamista.

Naiset haluavat rakentamaan rauhaa

Leireillä muslimit ja kristityt ovat eläneet yhdessä ilman ongelmia. Sovinnon eteen on kuitenkin ponnisteltava, kun pakolaiset jonain päivänä ovat valmiita palaamaan takaisin kotimaahan.

Gadon pakolaisleirillä asuva Sidonie Boura Doko sanoo, että naisten pitäisi olla mukana konfliktin sovittelussa. Hän lisää, että Kamerunissa pakolaisina elävillä naisilla voi olla keskeinen rooli rauhanrakennuksessa, jos he tulevaisuudessa pääsevät palaamaan kotiin.

“Kotona me olemme perheen elättäjiä. Meidät pitää huomioida tärkeinä toimijoina konfliktin ratkaisemisessa, jos Keski-Afrikan tasavalta haluaa kestävän rauhan”, Sidonie sanoo.

(Kuvat: UN Women/Tapang Ivo Tanku)