0 kohdetta

 

Kestävä rauha – kestävä kehitys

Kansainvälistä rauhanpäivää vietetään torstaina 21. syyskuuta. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women muistuttaa, että naisten täysivaltainen osallistuminen on edellytys rauhan saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi. Ilman naisten osallistumista ja oikeuksia ei synny kestävää rauhaa, eikä ilman kestävää rauhaa ole kestävää kehitystä.

 

Vuosien 1992–2011 aikana alle kymmenen prosenttia rauhanneuvottelijoista on ollut naisia. YK:n rauhanturvaajista vain kolme prosenttia on naisia, ja ainoastaan kaksi prosenttia rauhaan ja turvallisuuteen suunnatusta avusta hauraissa valtioissa on suunnattu ensisijaisesti sukupuolten tasa-arvon edistämiseen.

Naisten on oltava täysivaltaisia päätöksentekijöitä rauhanneuvotteluissa ja -prosesseissa. Sukupuolten tasa-arvoa on edistettävä hauraissa valtioissa. Tämä on olennaista naisten oikeuksien kannalta, mutta myös järkevää rauhan ja kestävän kehityksen edistämiseksi.

Tutkimusten mukaan naisten merkityksellinen osallistuminen rauhanneuvotteluihin vaikuttaa positiivisesti ei vain rauhan aikaansaamiseen, mutta myös rauhan kestävyyteen.

Sukupuolten tasa-arvolla on vaikutusta myös voimakeinojen käyttöön: mitä edistyneempi maa on sukupuolten tasa-arvon suhteen, sitä vähemmän on todennäköistä, että maa käyttää voimakeinoja toista maata vastaan. Samaan tapaan naisten turvallisuus on yksi luotettavimmista mittareista kuvaamaan maan rauhanomaisuutta.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women tekee ympäri maailmaa työtä sukupuolten tasa-arvon ja rauhanomaisten yhteiskuntien rakentamiseksi.

 

Rauhanrakentajat kertovat

Rauhanrakentaja Rita Martin löytää voiman sisältään

Rita Martin juoksi koulumatkansa pysyäkseen turvassa. Hän ei osannut aavistaa, että juokseminen avaisi hänelle maailman.

Maruti Joshi kouluttaa rauhanturvaajana toimivia naisia

Intialainen Maruti Joshi on työskennellyt poliisina 18 vuotta ja palvellut YK:n rauhanturvajoukoissa Etelä-Sudanissa.

Näin rauha tehdään

Burundissa rakennetaan rauhaa sovittelemalla

Naiset ovat estäneet tuhansia paikallisia konflikteja Burundissa, jossa sadat tuhannet ihmiset kuolivat sisällissodan aikana.

Jalkapallo tuo Syyrian pakolaiset ja jordanialaiset tytöt yhteen

Urheilu ja yhdessä tekeminen ovat rauhantyötä käytännössä. Lue, miten jännitteet saatiin purettua tyttöjen jalkapalloleirillä.

Naisten kädenjälki näkyy Kolumbian rauhassa

Yksi maailman pisimmistä konflikteista saatiin päätökseen, kun naiset pääsivät mukaan neuvottelupöytään.

Maailma on liikkeessä: kymmenet miljoonat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakenemaan sotaa ja väkivaltaa. He ovat samanlaisia ihmisiä kuin sinä ja minä, mutta kaukana kotoa, omaisuutensa ja entisen elämänsä menettäneinä. Lukemattomat perheet ovat hajalla.

Naiset ja tytöt kohtaavat seksuaalista ja muuta sukupuolittunutta väkivaltaa niin konfliktialueilla, pakomatkan aikana kuin pakolaisleireillä. Pakolaisuudessa elävät tytöt joutuvat lapsiavioliittoon entistä herkemmin. Naispakolaisten on vaikea päästä kiinni palkkatyöhön ja avustusohjelmiin.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women tekee ympäri maailman työtä pakolaisnaisten oikeuksien turvaamiseksi ja inhimillisen kohtelun takaamiseksi kaikille ihmisille.

Naisten elämää pakolaisleirillä Kamerunissa

Sadat tuhannet ihmiset ovat paenneet Keski-Afrikan tasavallan väkivaltaisuuksia Kameruniin. UN Women on tukenut kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia naisia pääsemään uudelleen kiinni elämään Gadon pakolaisleirillä. Naisille opetetaan lukutaitoa, ranskan kieltä ja yrittäjyyttä. Seksuaalista väkivaltaa kokeneet naiset saavat erityistukea. Yhdessä naiset viljelevät vihanneksia, joista saamillaan tuloilla he pystyvät huolehtimaan itsestään ja lapsistaan.

(Kuvat: UN Women/Ryan Brown)

Kestävän kehityksen tavoitteet

Yksi kestävän kehityksen tavoitteista on sukupuolten tasa-arvon saavuttaminen, joka samalla on edellytys muiden kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiselle.

Tasa-arvon ja kestävän kehityksen saavuttaminen ei ole mahdoton unelma! Esittelemme 16 inspiroivaa tarinaa ihmisistä, jotka muuttavat maailmaa.

Kurkkaa kuvakkeiden takaa, miten eri puolilla maailmaa tehdään sukupuolten tasa-arvosta ja kestävän kehityksen tavoitteista totta.