Astu sisään pakolaisleirin naistenkeskukseen Bangladeshissa

Astu sisään ja tutustu miten UN Women tukee rohingya-naisia ja -tyttöjä Cox Bazarin pakolaisleirillä Bangladeshissa!

Yli 680 000 rohingyaa on paennut kodeistaan Myanmarin armeijan toteuttamaa etnistä puhdistusta – yli puolet heistä on naisia. UN Women tarjoaa Cox Bazarin pakolaisleireillä kokonaisvaltaista tukea rohingya-naisille ja -tytöille. 2018 tammikuussa UN Women avasi monitoimikeskuksen, jossa naisilla ja tytöillä on turvallista olla ilman väkivallan uhkaa. Keskuksessa tuetaan heidän opiskeluaan ja tarjotaan tukea traumoista kärsiville naisille ja tytöille.

Tutustu kuvareportaasissa, miten apu menee perille pakolaisleirillä.

Tähän mennessä 467 rohingya-naista ja -tyttöä on saanut monitoimikeskuksessa terveysneuvontaa ja 834 naista on päässyt kriisipsykologisen tuen piiriin.

 

Naisille on monitoimikeskuksessa erilliset peseytymistilat, jossa he voivat myös pestä pyykkiä – tämä on tärkeä turvallinen tila pakolaisleirillä. Naisille tarjoutuu mahdollisuus rentoutua ja tavata muita samoja asioita kokeneita.

 

22-vuotias Minara Begum työskentelee vapaaehtoisena monitoimikeskuksessa. Hän on auttanut raskaana olevia naisia avustustenjakopisteellä. Minara on saanut itseluottamusta ja hän toimiikin pakolaisleirin hallinnossa rohingya-naisten äänenä päivittäisten asioiden hallintoon liittyvissä asioissa. Tutustu Minaran tarinaan!

 

Joka päivä noin 70 naista ja tyttöä vierailee monitoimikeskuksessa: he saavat muun muassa terveysneuvontaa ja psykososiaalista tukea sekä tietoa ravinnosta, terveydestä ja hygieniasta. Monitoimikeskuksessa lisätään myös tietoutta naisiin kohdistuvasta väkivallasta sekä ehkäistään tiedon avulla seksuaalista hyväksikäyttöä, lapsiavioliittoja ja ihmiskauppaa.

 

28-vuotias Ayesha Khatun työskentelee monitoimikeskuksessa ja jalkautuu pakolaisleirille koteihin etsimään lisää naisia ja tyttöjä UN Womenin avun piiriin. Hän on yksi 21 keskuksen jalkautuvasta työntekijästä. Esimerkiksi kerran Ayeasha tapasi tytön, joka olisi halunnut tulla keskukseen opiskelemaan, mutta ei saanut isältään lupaa poistua kotoaan. Ayesha sai lopulta taivuteltua isän päästämään tyttärensä keskukseen opiskelemaan.

 

Ayesha itse saapuu joka päivä harjoittelemaan ompelua monitoimikeskukseen.

 

“Naisten täytyy tukea toisiaan selviytymään kriisistä”, sanoo Noor Nahar, 35-vuotta. ”Kun uudet keskukseen tulevat naiset saavat meiltä apua, voivat he auttaa taas uusia naisia eteenpäin.”

 

Naistenpäivänä maaliskuussa rohingya-tytöt askartelivat leijoja ja kirjoittivat niihin unelmiaan naistenkeskuksen tapahtumassa.

 

UN Womenin tavoitteena on laajentaa toimintaa edelleen ja perustaa uusia keskuksia, jotta yhä useampi nainen ja tyttö pääsee uuden elämän alkuun. UN Womenin tuella pakolaisnaisille on myös jaettu lähes 8000 avustustarvikepakettia, jotka sisältävät välttämättömiä hygieniatarvikkeita – määrä on kuitenkin riittämätön tarpeeseen nähden ja apua tarvitaan edelleen.

–> TULE MUKAAN TUKEMAAN ROHINGYA-NAISIA UUDEN ELÄMÄN ALKUUN

 

Kuvat: UN Women/Allison Joyce