Naisten eristäminen kuukautisten ajaksi vähenee Nepalissa

Kun Kapetha Fhatrin kuukautiset alkoivat, hänet karkotettiin eristyksissä olevaan kylmään hökkeliin kylän ulkopuolelle. Kapetha ei saanut olla missään yhteydessä perheeseensä, eikä hänelle annettu kunnollista ruokaa. Kylän asukkaat estivät häntä peseytymästä ja käyttämästä puhdasta vettä. Kouluun meneminen ei tullut kysymykseenkään.

Suuri osa alueen naisista ja tytöistä kokee saman kohtalon. Chhaupadi on läntisessä Nepalissa elävä perinne, jossa naiset eristetään yhteisöstä kuukautisten ajaksi, koska heitä pidetään epäpuhtaina.

Ankeissa navetoissa naiset ja tytöt kärsivät kylmästä ja joutuvat pelkäämään seksuaalista väkivaltaa ja villieläinten hyökkäyksiä. Joillakin Nepalin alueilla naiset pakotetaan myös synnyttämään chhaupadi-hökkeleissä, joissa he viettävät jopa kaksi viikkoa. Haitallinen perinne vaarantaa sekä äidin että lapsen terveyden.

Vaikka Nepalin korkein oikeus kielsi chhaupadi-käytännön jo yli kymmenen vuotta sitten, se jatkuu edelleen. Kuukautisiin liittyvät myytit ja tietämättömyys pitävät perinnettä hengissä.

Yhteisöjen johtajat ja perinteiset kansanparantajat oppivat koulutuksissa, että naisten ja tyttöjen eristämiselle kuukautisten aikana ei ole perusteita.

Nuoret saavat aikaan muutoksen

UN Womenin tuella nuoret ovat alkaneet toimia muutoksen puolesta neljässä piirikunnassa, jossa käytäntö on yleinen. Kansalaisjärjestö Restless Development Nepal kouluttaa nuoria vertaistukijoiksi ja työskentelee yhteisöjen johtajien, perinteisten parantajien, paikallishallinnon ja järjestöjen kanssa.

Ohjelma on tavoittanut tähän mennessä jo 20 000 naista ja tyttöä sekä 15 000 miestä ja poikaa. Chhaupadi-vajoihin kuukautisten ajaksi pakotettujen naisten ja tyttöjen määrä on pudonnut neljäsosaan entisestä.

“Useimmat meistä saivat tietää, että kuukautisiin liittyvät myytit, joita olemme koko ajan noudattaneet, ovat perusteettomia”, kertoo Danni Mayath.

”Opimme vertaiskouluttajilta, että tämä käytäntö on kokonaan väärä. Nyt useimmat meistä ovat kotona kuukautisten ajan ja syömme ravinteikasta ruokaa. Tämä perinne on vähitellen katoamassa yhteisöstämme.”

Monet kansanparantajat ovat alkaneet ajatella asioita uudesta näkökulmasta. Tällä on suuri merkitys yhteisöissä, joissa parantajilla on suuri arvovalta. Rati Nata kertoo koulutukseen osallistuttuaan muuttaneensa oman vaimonsa kohtelua. Enää hän ei lähetä puolisoaan pois kuukautisten ajaksi.

”Mitään pahaa ei ole tapahtunut. Nyt käytän tätä esimerkkiä omasta kodistani, kun yritän vakuuttaa naapurini kuukautissyrjinnän kielteisistä seurauksista.”

Haastateltujen nimet on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.

(Kuvat: Puspa Pokharel ja Rupa Joshi)