Tekeydyin mieheksi päästäkseni töihin

Pili Hussein oli 31-vuotias, kun hän jätti väkivaltaisen aviomiehensä. Rahattomana hän lähti Kilimanjaro-vuoren aluskukkuloilla sijaitseville Mereranin kaivoksille.

“Olin kuullut, että muutamasta grammasta tansaniittia – kuuluisaa sinistä kiveä – saisi tuhansia shillinkejä”, hän muistelee.

Kun Pili saapui Mereraniin, hän sai kuulla, että naisia ei päästetä kaivokseen.

“En tiennyt, kielsikö laki naisten työnteon vai ajattelivatko miehet, ettei naisista ole hommaan. Seurasin salaa muutamia miehiä kaivokseen ja katsoin kuinka he kaivoivat ja siivilöivät maata raakatansaniitin löytämiseksi. Ajattelin itsekseni, että minäkin pystyn tähän. Mitä väliä sillä on, että minä olen nainen?”

Samana päivänä Pili päätti muuttaa identiteettiään. Jatkossa hänet tunnettaisiin “Hussein-setänä”, Mjomba Hussein. Mekko vaihtui löysiin housuihin ja pitkähihaiseen paitaan. Miehen asussa hän pääsi töihin kaivokseen.

“Tein työtä miesten kanssa joka päivä 10-12 tuntia. He eivät koskaan epäilleet, että olin nainen!”

Työtovereidensa kanssa Pili joi Konyagia, paikallista giniä, ja vitsaili kenestä kylän naisista hän pitää.

“Kaivostyöläiset kohtelivat minua vertaisenaan ja jopa kääntyivät puoleeni saadakseen neuvoja. Sain heidät jopa lopettamaan kylän naisten ahdistelun”, Pili muistelee.

Vuoden jälkeen onni potkaisi Pili Husseinia. Hän löysi kaksi isoa tansaniittikertymää.

“Silloin elämäni alkoi muuttua. Pian ostin enemmän työkaluja, aloin palkata työntekijöitä tekemään töitä alaisuudessani ja pystyin ostamaan maatilan säästöilläni.”

Pili haki lupaa kaivostoimintaan ja sai yllätyksekseen huomata, ettei Tansanian laki kieltänytkään kaivoistöitä naisilta. Tänään Pili on menestyvä bisnesnainen, jolla on 70 työntekijää. Hän on hankkimillaan tuloilla kouluttanut yli 30 sukunsa lasta ja opettaa nyt nuorempia naisia tekemään bisnestä kaivosalalla.

“Kukaan ei koskaan opastanut minua ja päästäkseni kaivoksille minun piti teeskennellä olevani mies.”

Seuraavalle sukupolvelle asioiden pitäisi sujua helpommin, hän tuumii.

(Kuva: UN Women/Deepika Nath)