Toivoa väkivallasta selviytyneille naisille Jordaniassa

16-vuotiaana Maysam Hamed* oli vangittuna naisten vankilassa Jordaniassa. Syy – hän oli karannut isänsä kotoa seksuaalista hyväksikäyttöä ja pakoillut kaduilla, kunnes viranomaiset ottivat hänet kiinni. Tästä seurasi hyväksikäytön kierre, josta Hamed on vihdoin päässyt irti pitkäjänteisen ja monialaisen tuen avulla.

 ”Minut vangittiin 16-vuotiaana. Syytteeni? Olin koditon, koska perheeni ei halunnut minua.” Näin Maysam Hamed, nyt 37-vuotta, kuvaa kriisitilannetta jouduttuaan Al Jawaidehin naisten vankilaan Jordaniassa. Jordanian lainsäädännön mukaan aikuiset tai alaikäiset voidaan vangita rikosten ehkäisemiseksi tai mikäli heidät nähdään uhkana yhteisölle.

”Kuulin tytöstä, jota pidettiin vangittuna ilman syytteitä. Laitoin heti juristimme ja asiantuntijamme liikkeelle selvittääksemme, miten voisimme auttaa. Menin jopa hänen isänsä kotiin pyytämään lupaa vapauttaa hänet – minkä laki vaati – ja lupasin tukea häntä käymään koulun loppuun”, sanoo Nadia Shamrouk, Jordanian Women’s Unionin toiminnanjohtaja. Paikallinen kansalaisjärjestö tarjoaa tukea väkivallasta selviytyneille yhdessä UN Womenin ja muiden YK-järjestöjen kanssa.

”Viranomaiset toivat Hamedin kotiini yhdeltä yöllä ja juhlimme yhdessä – vapautus oli valtava helpotus. Silloin olimme vasta aloittaneet turvakotien perustamisen ja hän oli ensimmäinen tyttö keskuksessamme. Työskentelimme vuoroissa ollaksemme hänen kanssaan myös öisin”, lisää Shamrouk.

Hamedille turvakoti oli ensimmäinen paikka, missä hän tunsi olonsa turvalliseksi ja rakastetuksi. Hän alkoi kutsua Shamroukia ”äiti Nadiaksi”.

Lopulta Hamed sai käytyä lukion loppuun ja oli aloittamassa yliopisto-opintoja. Hänen kuntoutumisensa jäi kuitenkin lyhyeksi. 20-vuotiaana Hamedin veljen ystävä raiskasi hänet, ja Hamedin perhe pakotti hänet naimisiin raiskaajan kanssa säilyttääkseen perheen kunnian.

Synnytettyään ensimmäisen lapsensa, Hamed keskittyi paremman tulevaisuuden luomiseen itselleen ja lapselleen. Hän alkoi työskennellä majoitusalalla ja eteni pian urallaan. Hamedin urahaaveet tyssäsivät kuitenkin hänen miehensä yrityksen jouduttua konkurssiin, jolloin myös Hamedin talous romahti hänen jouduttuaan maksamaan miehensä velkoja. Hamedin mies jatkoi hänen hyväksikäyttöään ja lopulta hylkäsi hänet. 37-vuotiaana Hamed löysi itsensä jälleen kadulta. ”Minulla oli kolme lasta mukanani, ei paikkaa mihin mennä, eikä rahaa ostaa heille ruokaa. Palasin turvakotiin, mutta tällä kertaa en ollut yksin”, Hamed muistelee. Palattuaan turvakotiin, Hamed ja hänen nuoret lapsensa saivat oikeudellista ja psykologista apua.

Jordanian Women’s Unionin keskuksessa Hitteenissä koulutetaan naisia lapsiavioliitoista. Nämä UN Womenin tukemat koulutukset auttavat seksuaalisesta ja sukupuolittuneesta väkivallasta selviytyviä naisia.

Nyt Hamed on päässyt irti hyväksikäytöstä ja työskentelee sihteerinä turvakodissa. Hän on myös aloittanut harrastuksena näyttelemisen, josta on tullut hänelle intohimo ja terapiamuoto. Vastikään Hamed esiintyi poikansa kanssa Jordanian kuninkaalle Abdullah II bin Al-Husseinille. ”Turvakodissa en ikinä tuntenut itseäni rasittuneeksi tai sairaaksi. He ovat ja ovat olleet aina tukenani, voin aina luottaa heihin – tapahtui elämässäni mitä tahansa.”

Hamedin kokemus osoittaa, että pitkäjänteinen ja -kestoinen tuki on tarpeen väkivallasta selviytyjille, jotta he pääsevät irti hyväksikäytön kierteestä.

Vuodesta 2015 UN Women on tukenut Jordanian Women’s Unionin työtä parantaakseen seksuaalisesta ja sukupuolittuneesta väkivallasta selviytyneiden pääsyä henkiä pelastaviin keskuksiin. ”Olemme todistaneet heränneen toivon avustamiemme naisten ja tyttöjen silmissä. Se on parasta vastalääkettä vaikeille ja stressaaville ajoille, jolloin tuntee itsensä kuormittuneeksi satojen hyväksikäyttötarinoiden keskellä”, Shamrouk kertoo.

UN Womenin ja Jordanian Women’s Unionin toiveena on laajentaa palveluita ja lisätä keskusten määrää väkivaltaa kokeneille naisille, jotta varmasti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat naiset tavoitetaan. Viime vuonna yhteisprojektissa tarjottiin tukea jo lähes 12 000 naiselle, miehelle, pojalle ja tytölle kahdeksassa keskuksessa. Ne tarjoavat laaja-alaisesti palveluita: terveydenhoitoa, psykologisia ja juridisia palveluita, ammattikoulutusta ja 24 tuntia vuorokaudessa auki olevan puhelinlinjan, joka auttaa väkivallasta selviytyviä.

*Hamedin nimi on muutettu hänen yksityisyytensä ja turvallisuutensa suojaamiseksi

Kuvat: UN Women/Christopher Herwig