Urluntan menestyvät mehiläistenhoitajat

Oralia Ruano Liman, 29,  päivä alkaa ennen auringonnousua vahvalla, mustalla kahvilla. Kotoa hän kävelee paikalliselle koululle, jossa hän opettaa alaluokkalaisia. Toinen työvuoro alkaa iltapäivällä, kun hän lähtee metsään keskelle mehiläisten surinaa.

”Jos joku olisi kolme vuotta sitten sanonut minulle, että olisin näin onnellinen opettaessani lapsia aamuisin ja hoitaessani ötököitä iltapäiväisin, en olisi uskonut!”

Urlantan kylässä Guatemalassa alkuperäiskansojen naiset ovat nousseet roolimalleiksi koko yhteisölle. Heidän yritystoimintansa synnyttää työpaikkoja, tuo kaivattuja tuloja ja muuttaa asenteita. Oralia on yksi ensimmäisistä naisista, jotka alkoivat UN Womenin tuella harjoittaa ammattimaista mehiläisten hoitoa.

”Lähdin mukaan ilman epäilyksiä. Halusin ansaita itse elantoni”, Oralia kertoo ylpeänä.

Naiset aloittivat 42 mehiläispesällä. Alku oli vaikeaa, mutta pikku hiljaa taidot karttuivat ja mukaan tuli uutta yrittäjyydestä innostunutta väkeä. Nyt hunajan tuotanto on kasvussa ja kylän naiset neuvovat myös muita, jotka haluavat oppia urluntalaisten kokemuksesta.

Mehiläisten hoidon ohella kylän naisia on koulutettu ihmisoikeuksista, yrityksen hoidosta ja myyntityöstä. Tämän ansiosta naiset ovat alkaneet osallistua enemmän kyläkokouksiin ja vaatia oikeuksiaan ja tasa-arvoisia osallistumismahdollisuuksia päätöksentekoon.

“Parasta on ollut yhteisön asenteiden muuttuminen sen suhteen, mitä naisilta odotetaan Urlantassa. Ennen naisten odotettiin tekevän vauvoja ja pysyvän kotona, kun miehet ansaitsivat rahaa ja tekivät kaikki päätökset. Vaan ei enää! Naisten ääntä kuunnellaan nyt kyläkokouksissa, koska tuomme rahaa, luomme työpaikkoja ja media on kiinnostunut meistä”, Oralia sanoo.

Hän kertoo ajattelevansa joka päivä mehiläispesien äärellä, mitä kaikkea naiset yhdessä vielä voivatkaan saavuttaa.

”Ja jos mehiläinen pistää minua, se vain muistuttaa minua siitä, kuinka vahva jo olen”, Oralia myhäilee.

(Kuva: UN Women/Rosendo Quintos)